Разчитане на кръвни изследвания

Уважаеми Потребители,
В този раздел ще се стремим да Ви ориентираме, относно здравни проблеми, които Ви вълнуват. Изказаните мнения НЕ МОГАТ да заменят реалния консулт с лекар! Спазването на добрия тон е гаранция, че ще получите компетентен отговор според съвременната добра медицинска практика.
Благодарим Ви!

Re: Разчитане на кръвни изследвания

Мнениеот Tanqп » Пон Окт 29, 2018 5:34 pm

Моля помогнете ми с разчитането на изследване нормално ли е (изследване) Флаг Резултат Единици Референтни стойности
Еозинофилен Катионен Протеин ( ECP ) 10.6 µg/l До 11.20
Панел 8 ( Педиатричен инхалаторен 20 алергена ) Профил * *
Ливадна тимотейка ( Timothy grass; g6 )¹ <0.35 U/ml 0.35 - 0.70
Ръж - цвят ( Rye pollens; g12 )¹ <0.35 U/ml 0.35 - 0.70
Елша ( Alder; t2 )¹ <0.35 U/ml 0.35 - 0.70
Бреза ( Birch; t3 )¹ <0.35 U/ml 0.35 - 0.70
Леска ( Hazel; t4 )¹ <0.35 U/ml 0.35 - 0.70
Див пелин ( Mugwort; w6 )¹ <0.35 U/ml 0.35 - 0.70
Глухарче ( Dandelion )¹ <0.35 U/ml 0.35 - 0.70
Живовляк ( English plantain; w9 )¹ <0.35 U/ml 0.35 - 0.70
Дом.акар-европа (Derm. pteronyssinus; d1)¹ <0.35 U/ml 0.35 - 0.70
Домашен акар - америка (Derm. farinae; d2)¹ <0.35 U/ml 0.35 - 0.70
Котка ( Cat; e1 )¹ <0.35 U/ml 0.35 - 0.70
Куче ( Dog; e5 )¹ <0.35 U/ml 0.35 - 0.70
Кон ( Horse; e3 )¹ <0.35 U/ml 0.35 - 0.70
Морско свинче ( Guinea pig )¹ <0.35 U/ml 0.35 - 0.70
Заек ( Rabbit )¹ <0.35 U/ml 0.35 - 0.70
Хамстер ( Hamster )¹ <0.35 U/ml 0.35 - 0.70
Penicillium notatum ( Хлебен мухъл; m1 )¹ <0.35 U/ml 0.35 - 0.70
Cladosporium herbarum ( Плесен; m2 )¹ <0.35 U/ml 0.35 - 0.70
Aspergillus fumigatus ( Гъбички; m3 )¹ <0.35 U/ml 0.35 - 0.70
Alternaria alternata ( Гъбички; m6 )¹ <0.35
Tanqп
 
Мнения: 1
Регистриран на: Пон Окт 29, 2018 5:30 pm

Re: Разчитане на кръвни изследвания

Мнениеот ZdraveiGP » Чет Ное 01, 2018 12:39 pm

Здравейте,
Доколкото виждам всички тестове са в норма.
Подробната интерпретация винаги се прави спрямо историята на проблема и клиничната картина. Ще получите повече информация при лекуващия ви/назначил тестовете алерголог/пулмолог.
Поздрави!
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1943
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 11:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

Re: Разчитане на кръвни изследвания

Мнениеот Pritesnena » Пет Ное 23, 2018 11:15 am

Здравейте, моля за мнение относно мои изследвания от тази сутрин.
Предисторията е следната: Оперирана на 9 май от извънматочна бременност, доста кръвозагуба . Хемоглобин ( него помня) около 90.
В средата на септември при профилактични изследвания имах хемоглобин 101,HT,MCV,MCH,MCHC- занижени. RDW- повишен.
От днес :
WBC 6.4 G/L 4.00-10.00
RBC 5.2 T/L 4.0-6.2
HGB L 105 g/L м. 135-180 ж. 120-160
HCT L 34.83 L/L 36-52
MCV L 67 fl 76 - 96
MCH L 20 pg 26,5 - 32,0
MCHC 301 g/L 295 - 360
RDW 17.9 %
PLT 292 G/L 140-440
PCT 0.28 %
MPV 9.6 fL 8.0-15.0
СУЕ/ESR 28 mm/h < 50 years up 20 mm/h , > 50 years up 30 mm/h
Биохимия/BIOCHEMISTRY
Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности Метод
Желязо/Iron 12.3 umol/l м. 10,6-28,3 ж. 6,6-26,0
т. ЖСК/TIBC 50 umol/l 36-72
CRP H 27.94 mg/dl 0-6

Много съм притеснена от всички отклонения, които забелязвам.
Pritesnena
 
Мнения: 2
Регистриран на: Пет Ное 23, 2018 11:07 am

Re: Разчитане на кръвни изследвания

Мнениеот ZdraveiGP » Съб Ное 24, 2018 12:06 pm

Здравейте Госпожо,
Имате данни за анемичен процес....не е кой знае колко тежък. Струва ми се обаче, че по-скоро имате данни за наследствена (вродена) анемия по типа на бета-таласемия минор/минима - често срещана вродена анемия в средиземноморието и по нашите ширини. Не се притеснявайте, минорната форма на бета-таласемията не е опасна. Разбира се, това е само хипотеза, но е много вероятна. Лесно може да се провери - намерете някаква стара кръвна картина преди всички интервенции, независимо от възрастта. Ако там има подобни параметри - особено характерно е нисък хемоглобин, доста ниски MCV/MCH, но висок брой на еритроцитите (компенсаторна реакция на организма) - тогава бета-таласемията, минорна форма, е много вероятна. За да се потвърди окончателно може да се направят специализирани тестове в почти всяка лаборатория. Ако се окажа прав, задължително мъжа ви да направи едни базови кръвни тестове (ПКК), за да се види дали и той няма данни за подобна вродена анемия. Възможно е тази хипотеза да не е вярна и да имате класическа желязодефицитна/комбинирана анемия следствие от кръвозагубата. Степента е лека и може да се ползва добавка в подкрепа на кръвотворенето - например препарата Алгоглобин/Algoglobin. Ако искате пратете тук някаква стара кръвна картина да ви ориентирам. Отново ви казвам да не се притеснявате толкова.
Успех!
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1943
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 11:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

Re: Разчитане на кръвни изследвания

Мнениеот Pritesnena » Пет Ное 30, 2018 5:54 pm

Здравейте, а какво бихте казали за стойностите на СУЕ и ЦРП не са ли притеснителни. Благодаря.
Pritesnena
 
Мнения: 2
Регистриран на: Пет Ное 23, 2018 11:07 am

Re: Разчитане на кръвни изследвания

Мнениеот ZdraveiGP » Нед Дек 02, 2018 12:16 am

Всички лабораторни показатели се интерпретират спрямо клиничната картина и общото състояние на организма. Ако се чувствате добре, нямате белези на възпаление, температури, болки и т.н. отклонение в ЦРП/СУЕ с подобен характер изискват проследяване в динамика, но не и непременно антибиотично лечение. Тези маркери на възпаление не кореспондират със стойностите на левкоцитите ви, ако и клинично няма данни за възпалителен процес, аз не бих назначил автоматично антибиотик...Бих повторил тестовете след седмица и да наблюдавам дали има динамика в показателите - ако има покачване, тогава лечение. ЦРП/СУЕ са неспецифични маркери на възпаление, които могат да се променят и при редица други чисто физиологични процеси. Анемията също може да промени СУЕ например. Наблюдение от лекуващия ви лекар в динамика....в крайна сметка анемията винаги ли сте я имали или се появи след операцията?
Поздрави
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1943
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 11:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

Re: Разчитане на кръвни изследвания

Мнениеот elena78 » Нед Яну 13, 2019 6:09 pm

Здравейте! Моля Ви, да ми кажете дали всичко е наред с кръвните изследвания на мен - 40 г, жена и на дъщеря ми, която е на 11 години. Пуснах ги профилактично, защото аз много отдавна не си бях правила, а на нея до сега и беше правена единствено кръвна картина и нищо повече. Има показатели, които не са в норма, дали има проблем?
Това са моите:
Хематология
Име на теста(изследване) Резултат Единици Референтна стойност Метод
СУЕ 10 mm/h < 25

ПКК 22 показателя
Левкоцити 4.4 G/L 3.5 - 10.5
Неутрофилни левкоцити-% 46.10 % 44 - 76
Неутрофилни левкоцити-бр. 2.02 G/L 2,0-7,8
Еозинофилни левкоцити-% 4.90 % 0,00-6.00%
Еoзинофилни левкоцити-бр. 0.21 G/L 0.00-0,700
Лимфоцити-% H 40.10 % 20 - 40
Лимфоцити -бр. 1.76 G/L 0,6-4,1
Моноцити-% 7.82 % 3-13 %
Mоноцити-бр. 0.34 G/L 0,2-1,5
Базофилни левкоцити-% 1.11 % 0,00-2,00
Базофилни левкоцити-бр 0.05 G/L 0.00-0.2
Еритроцити 4.28 T/L 3.70 - 5.40
Хемоглобин 140 g/L 115 - 160
Хематокрит 0.41 L/L 0.35 - 0.44
Ср. обем на еритроцитите 96.7 fl 82 - 98
Ср. Hgb. конц. в ер. H 32.8 pg 26.5-32.0
Ср. Hgb. съдърж. в еритр. 339 g/L 295-360
Девиация на ер. разпред. L 11.20 % 11.5-14.5
Тромбоцити 207 G/L 130 - 440
Ср. обем на тромбоцитите 8.5 fL 6,5 - 11,5
Девиация на тромбоцитно разпределение 20.1 % 15.5-30.5
Тромбокрит 0.1760 L/L 0.0020-0.45

Биохимия
Име на теста(изследване) Резултат Единици Референтна стойност Метод
Глюкоза 4.36 mmol/l 3.3-6.0

Креатинин,урея,пикочна киселина
Креатинин 74.8 umol/l 50 - 133
Пикочна киселина 257.6 umol/l 140 - 320
Урея 7.90 mmol/l 1.7-8.3

Общ и директен билирубин*
Общ билирубин 9.9 umol/l < 21.0
Директен билирубин 3.6 umol/l < 8.0

Общ холестерол 6.10 mmol/l < 6.5, препоръчани стойности <4.5

Общ белтък и албумин*
Общ белтък 71 g/l 63-84
Албумин 45 g/l 35-55

Триглицериди 0.74 mmol/l < 2,2; препоръчани стойности < 1.7

HDL-холестерол H 1.84 mmol/l 1.04-1.56 , препоръчани стойности >1.2

LDL-холестерол H 3.69 mmol/l < 3.60; препоръчани стойности <3.0

ALP 47 U/l 30 - 150

АСАТ(ГОТ),АЛАТ(ГПТ),ГГТ*
АСАТ(ГОТ) 16 U/l < 44
АЛАТ(ГПТ) 16 U/l < 44
ГГТ 11 U/l 5 - 38

Калий 4.5 mmol/l 3.5-5.6

Натрий 139 mmol/l 135-152

Калций 2.40 mmol/l 2.12-2.62

Неорганичен фосфор 1.01 mmol/l 0.7-1.52, деца(children) 0,95-1,95

Желязо H 26.80 umol/l М 10.0-28.0 Ж .(F.) 6.0-26.0


Име на теста(изследване) Резултат Единици Референтна стойност
Имунология
Име на теста(изследване) Резултат Единици Референтна стойност Метод
С-реактивен протеин 0.47 mg/l до 5 mg/l

Тези са на дъщеря ми:

СУЕ 8 mm/h < 25

ПКК 22 показателя
Левкоцити 4.3 G/L 3.5 - 10.5
Неутрофилни левкоцити-% 41.90 % 30 - 65
Неутрофилни левкоцити-бр. L 1.81 G/L 2,0-7,8
Еозинофилни левкоцити-% 1.56 % 0,00-6.00%
Еoзинофилни левкоцити-бр. 0.07 G/L 0.00-0,700
Лимфоцити-% 48.5 % 23 - 65
Лимфоцити -бр. 2.09 G/L 0,6-4,1
Моноцити-% 7.03 % 3-13 %
Mоноцити-бр. 0.30 G/L 0,2-1,5
Базофилни левкоцити-% 1.07 % 0,00-2,00
Базофилни левкоцити-бр 0.05 G/L 0.00-0.2
Еритроцити 4.72 T/L 3.70 - 5.5
Хемоглобин 136 g/L 108 - 168
Хематокрит 0.40 L/L 0.32 - 0.44
Ср. обем на еритроцитите 84.1 fl 73 - 101
Ср. Hgb. конц. в ер. 28.8 pg 26.5-32.0
Ср. Hgb. съдърж. в еритр. 342 g/L 295-360
Девиация на ер. разпред. L 11.40 % 11.5-14.5
Тромбоцити 292 G/L 140 - 600
Ср. обем на тромбоцитите 7.2 fL 6,5 - 11,5
Девиация на тромбоцитно разпределение 19.8 % 15.5-30.5
Тромбокрит 0.2100 L/L 0.0020-0.45

Биохимия
Име на теста(изследване) Резултат Единици Референтна стойност Метод
Глюкоза 4.03 mmol/l 3.3-6.0

Креатинин,урея,пикочна киселина
Креатинин 56 umol/l 30.9 - 70
Пикочна киселина 306.7 umol/l 140 - 320
Урея 4.90 mmol/l 1.7-8.3

Общ и директен билирубин*
Общ билирубин 7.1 umol/l < 21.0
Директен билирубин 3.4 umol/l < 8.0

Общ холестерол 3.52 mmol/l < 6.5, препоръчани стойности <4.5

Общ белтък и албумин*
Общ белтък 66 g/l 63-84
Албумин 42 g/l 35-55

Триглицериди 0.37 mmol/l < 2,2; препоръчани стойности < 1.7

HDL-холестерол 1.34 mmol/l 1.04-1.56 , препоръчани стойности >1.2

LDL-холестерол 1.89 mmol/l < 3.60; препоръчани стойности <3.0

ALP 265 U/l 0 - 500

АСАТ(ГОТ),АЛАТ(ГПТ),ГГТ*
АСАТ(ГОТ) 19 U/l < 44
АЛАТ(ГПТ) 19 U/l < 44
ГГТ 12 U/l 5 - 38

Калий 4.70 mmol/l 3.5-5.6

Натрий 140 mmol/l 135-152

Калций 2.42 mmol/l 2.12-2.62

Неорганичен фосфор H 1.64 mmol/l 0.7-1.52, деца(children) 0,95-1,95

Желязо 18.80 umol/l М 10.0-28.0 Ж .(F.) 6.0-26.0


Метаболити, Витамини
Име на теста(изследване) Резултат Единици Референтна стойност Метод
Витамин В12 254 pg/ml 187-883; латентен дефицит <300

Имунология
Име на теста(изследване) Резултат Единици Референтна стойност Метод
С-реактивен протеин 0.30 mg/l до 5 mg/l


Благодаря Ви!
elena78
 
Мнения: 6
Регистриран на: Нед Яну 13, 2019 5:53 pm

Re: Разчитане на кръвни изследвания

Мнениеот ZdraveiGP » Пон Яну 14, 2019 10:56 pm

Здравейте,
При липса на някаква конкретна патология или проблем, посочените тестове не показват клинично значими отклонения. При вас това, което е леко променено (не драматично) е липидния профил, с леко отклонение в "лошия холестерол". Желязото ви е на горна граница, но това в никакъв случай не е ексцесивно високо и не означава, че непременно имате някакъв проблем.
При дъщеря ви също не откривам притеснителни белези в кръвните тестове. Все пак трябва да знаете, че лабораторните тестове не са диагноза, а само основание да се постави такатв. Те се интерпретират само в контекста на реален преглед - това, което споделяме тук е за ориентир и насока. За мен тези стойности не будят някаква особена причина за действие, терапия и т.н. Повече движение, разнообразно хранене, грижа за психиката!
Поздрави и късмет!
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1943
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 11:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

Re: Разчитане на кръвни изследвания

Мнениеот elena78 » Вто Яну 15, 2019 9:39 am

Сърдечно Ви благодаря, за отговора. По никакъв не подценявам физическия преглед, но в случея няма оплаквания - просто ваучер за профилактични изследвания, от тези , които масово се предлагат в момента.
Ако е възможно искам да попитам още нещо - виждам, че общия ми холестерол е висок, а лошия е малко над нормата, но ме озадачава, че добрия е над горната граница, това дали е проблем, в смисъл трябва ли и той да се сваля. Мога да си взема да пия омега 3, но той няма ли да покачи добрия холестеролл още? Що се отнася за желязото - случвало се и друг път да е над горната или около горната граница, но е било и около и долната, както и в средата на стойностите, което също доста ме озадачава.
От изследванията на дъщеря ми бих искала да попитам за алкалната фосфатоза, която виждам, че макар и в границите за деца е много по-висока от моята - при мен е около 50, а при нея около 250, както и за неорганичния фосфор, за който не знам нищо, а при нея е над горната граница.
Благодаря Ви, отново!
elena78
 
Мнения: 6
Регистриран на: Нед Яну 13, 2019 5:53 pm

Re: Разчитане на кръвни изследвания

Мнениеот elena78 » Вто Яну 15, 2019 10:22 am

....и още нещо - уреята виждам, че е около горната граница, дали е проблем?
elena78
 
Мнения: 6
Регистриран на: Нед Яну 13, 2019 5:53 pm

ПредишнаСледваща

Назад към Имам проблем...Моля, Помогнете!

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта

cron