Задух...

Уважаеми Потребители,
В този раздел ще се стремим да Ви ориентираме, относно здравни проблеми, които Ви вълнуват. Изказаните мнения НЕ МОГАТ да заменят реалния консулт с лекар! Спазването на добрия тон е гаранция, че ще получите компетентен отговор според съвременната добра медицинска практика.
Благодарим Ви!

Задух...

Мнениеот Илuяn. » Нед Юни 10, 2018 11:11 pm

Здравейте, д-р Петров.

На 21 години съм. Пиша във връзка с едно оплакване, чиято основа от години не мога да открия, а действително е изключително неприятно. Касае се за задух, който се появява през пролетния и летния сезон, който е само вечер и само когато съм в легнало положение. Събуждам се от сън и не мога да си поема въздух. След като се изправя и мине половин/един час нещата се оправят. Имам алергия - хрема, която овладявам с хапчета и капки. Лекарката ми имаше съмнение, че се стичат секрети в гърлото, които причиняват този задух, но дори сега, когато нямам хрема, той отново се появява.
По-скоро е от гърлото, отколкото от дробовете, макар че когато е в по-тежка форма и опитам да си поема въздух, усещам тежест в гърдите. Четох в интернет, че това може да е сърдечен проблем - сърдечна недостатъчност, пороци и т.н. Преди около 3 години ходих на ехограф със съмнение за пролапс, но ми казаха, че всичко е наред и нямам проблеми със сърцето. Пия само бизогама заради учестен пулс.

Бихте ли ми казали какво мога да предприема и да направя, за да облекча симптомите, някакво антиалергично хапче, ако се дължи на алергия? Пробвах почти всички лекарства - ериус, кларитин, сега съм на рупафин и капки фликсоназе. От гледна точка на хремата нямам проблем, но с този задух се тормозя. Не мога да спя нормално, избягвам дори спането в други хора, защото е крайно неприятно да ставаш посред нощ.

Ще се радвам да ми дадете съвет и да ми кажете на какво може да се дължи и как да се справя с този проблем!

Благодаря Ви от сърце, радвам се, че има лекари като Вас, за които клетвата на Хипократ е свещена!
Илuяn.
 
Мнения: 27
Регистриран на: Съб Май 11, 2013 9:42 pm

Re: Задух...

Мнениеот ZdraveiGP » Съб Юни 23, 2018 3:35 pm

Здравейте,
Съжалявам за закъснелия отговор.....
Освен ако нямате някакво вродено сърдечно заболяване (което явно е отхвърлено), на вашата възраст задух от сърдечен произход е крайно невероятен. По-скоро се касае за проблем с горните дихателни пътища (особено в контекста на алергичната предиспозиция), някаква форма на сънна апнея (ако имате наднормено тегло напр.).....възможно е и проблемът да е свързан с т.нар. "тих рефлукс" на киселина от храносмилателната система, което често предизвиква кашлица, дихателни проблеми и т.н., които имат иритативна, а не инфекциозна генеза.....Възможно е и да е комбинация от множество фактори (най-често), както и да е свързано с психо-емоционален дисбаланс, невроза, стрес и т.н. (приемате бизогамма най-вероятно заради учестен пулс на "нервна почва....щит.жлеза мисля, че я бяхте изследвали, ако не непременно го направете)
Понякога подобен тип задух има чисто механично/физиологично обяснение, ако структурата на гръдния кош или позиционния тип на сърцето са по-специфични - например при т.нар "пектус екскаватус или каринатус, когато има вдлъбване на гръдния кош/ребрата или изпъкване или каквато и да е специфика на формата на гр. кош....В легнало положение това може да създава чисто механично притискане на някоя сърдечна структура и да създава дискомфорт.....Ако сърцето ви е с патологична лява/дясна сърдечна ос (това би проличало и от обикновена кардиограма), това също може да обясни състоянието по чисто механичен начин от "притискане" в легнало положение.....Ако тръгнем с хипотезите, това може да се причини и от каскаден стомах, разширен стомах, диафрагмална херния, която "излиза" нагоре и стомаха притиска сърцето в легнало положение и т.н......Тогава би трябвало да има позиция, в която се чувствате удобно при спане - например да спите само на дясно, а на ляво да се будите, да имате чувство за задух, кошмари и т.н.
Виждате че има множество възможности
Горни дихателни пътища, сънна апнея, структурно притискане от гръден кош, стомах и т.н., рефлукс на киселина и вторично дразнене на общия дихателен път в легнало положение, запушване на горните дихат. пътища и т.н. Направете обикновена рентгенова снимка на бял дроб и сърце, стомашна снимка с контраст или гастроскопия за диафрагмална херния или структурно изменение на стомаха, почнете да приемате блокер на киселината (PPI), не яжте след 6ч. вечерта и т.н.
Желая успех!
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1938
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 11:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

Re: Задух...

Мнениеот Илuяn. » Съб Юни 23, 2018 10:25 pm

Благодаря Ви за изчерпателния отговор, д-р Петров.
В действителност имам пектус каринатус, но доколкото си спомням, този проблем се появи преди него. Сякаш беше една вечер след като в стаята беше много задимено от тютюнев дим, но в момента такъв липсва. Друго, което искам да посоча, е че това състояние се появява само през лятото, в топлото време. Бях при моята лична лекарка, която ме насочи към алерголог със съмнение за астма (сезонна), но никога съм нямал проблем със задух по време на ходене, тичане, трениране или някакъв физически труд. Възможно ли е действително да е астма и то сезонна?

Колкото до сърдечен проблем - бяха ми направени множество кардиограми, като един от кардиолозите имаше съмнение за някакъв лек шум, но когато отидох за второ мнение и ме видяха подробно на ехограф, отхвърлиха подобно твърдение и казаха, че всичко е наред. Единственото, което им направи впечатление е, че сърцето е с дясно стоене (каквото и да значи това). Учестеният пулс го обясниха със стрес и с напрежение, което се поражда несъзнателно.
Хормоните на щитовидната жлеза често играят, но в последно време са в нормални стойности.

Предстои преглед от алерголог и се надявам да има добри резултати и обяснение на този проблем. Предполагам, че при евентуална малоформация на сърцето или проблем, при ехографа това щеше да се види, дори от най-неопитния кардиолог? И възможно ли е такава малоформация или сърдечна недостатъчност да се появи едва сега?...
Илuяn.
 
Мнения: 27
Регистриран на: Съб Май 11, 2013 9:42 pm

Re: Задух...

Мнениеот ZdraveiGP » Пон Юни 25, 2018 11:50 am

Нямате малформация на сърцето, което наистина би се видяло на ехограф.
Имате дясна електрична ос )сърцето е вертикално надолу, т.е. по-надясно) и вдлъбнати гърди, което може да обясни донякъде дискомфорта.....Вечер като легнете, особено ако стомаха е пълен или има лека хиатална херния, с тази вертикална/дясна ос на сърцето с връх надолу, може да се обясни чисто механично притискане на структурите и съответно чувсто за задух/дискомфорт.....Може и да няма нищо общо
Все пак, имате посочените условия.....не че може да се направи нещо кой знае какво, но поне може да се загатне някакво обяснение
Поздрави
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1938
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 11:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

Re: Задух...

Мнениеот Илuяn. » Пон Юни 25, 2018 6:48 pm

Благодаря ви, докторе! Желая ви от сърце здраве и много професионални успехи, които заслужавате.
Илuяn.
 
Мнения: 27
Регистриран на: Съб Май 11, 2013 9:42 pm

Re: Задух...

Мнениеот doni77 » Пон Ное 12, 2018 1:24 pm

Тази тева я откривам съвсем случайно и сега донякъде си обяснявам проблемите в сърцето и задуха- вечер като легна по гръб или настрани чувствам че все едно сърцето ми е притиснато т.е все едно някой ме е настъпал върху гърдите и имам задух а естествено на ехо и кардиограма всичко е добре.Единствено сърцето ми е вдясно заради изкривяване на гръбначния стълб.
И въпросът мие наистина ли проблевмите ми идват от гръбнака?
doni77
 
Мнения: 8
Регистриран на: Чет Юли 26, 2018 5:35 pm

Re: Задух...

Мнениеот ZdraveiGP » Чет Ное 15, 2018 1:49 pm

Да, това може да е причина - с малко "по-екзотична", но възможна, ако всичко друго е изключено
Успех!
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1938
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 11:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен


Назад към Имам проблем...Моля, Помогнете!

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Bing [Bot] и 7 госта

cron