Разчитане на кръвни изследвания

Уважаеми Потребители,
В този раздел ще се стремим да Ви ориентираме, относно здравни проблеми, които Ви вълнуват. Изказаните мнения НЕ МОГАТ да заменят реалния консулт с лекар! Спазването на добрия тон е гаранция, че ще получите компетентен отговор според съвременната добра медицинска практика.
Благодарим Ви!

Разчитане на кръвни изследвания

Мнениеот pliushko » Пон Яну 10, 2011 1:36 pm

Първо искам да се извиня, ако мястото на темата не е тук и да помоля някой да ми помогне ако има такава възможност, да разбера какви са резултатите от кръвните ми изследвания.
Искам да поясня, че ги направих хей така просто да проверя дали всичко е наред, но след, като излязоха и се ровя из нета проверявам стойностите една по една все повече ми се струва че нещо не е както трябва, а ето и въпросните резултати
Хематология

Забележка : Няма

Име на теста (изследването)
Резултат
Единици
Референтни граници


ПКК --- *ПрофилВиж по-долу

HGB ( Хемоглобин )163g/LМ (135-180 ) Ж ( 120-160 )

RBC ( Еритроцити )5.43T/LМ ( 4.4-5.9 ) Ж ( 3.7-5.3 )

HCT ( Хематокрит )0.49L/LМ ( 0.4-0.53 ) Ж ( 0.36-0.48 )

WBC ( Левкоцити )10.4G/L3.5 -10.5

MCHC ( ср.конц.на Нgb в еритр )332g/l300-360

MCH ( ср.Hgb съдърж. в еритр. )30.1pg27.0-33.0

MCV ( ср. обем на еритроцитите )90.5fL82.0 -96.0

PLT ( Тромбоцити )374G/L100-440

MPV ( ср.обем на тромбоцита )9.2fL7.5-11.0

RDW% ( Девиация на еритр. р-ие )13.5%11.6 - 15.7

LYMF ( Лимфоцити - бр )2.1G/L0.9 - 5.3 ( 1.3 - 7.4 за деца до 4 г. )

GRAN ( Гранулоцити - бр. )7.8G/L1.3 - 7.4 ( 0.9 - 5.3 за деца до 4
г. )

MID ( Междинни по обем клетки - бр.)0.5G/L

LYMF% ( Лимфоцити - % )20.30%20.0 - 50.0 ( 50.0 - 70.0 за деца до 4
г. )

GRAN% ( Гранулоцити - % )74.60%30.0 - 70.0 ( 20.0 - 50.0 за деца до
4 г. )

MID% ( Междинни по обем клетки - % )5.10%

Биохимия

Забележка : Няма

Име на теста (изследването)
Резултат
Единици
Референтни граници


Глюкоза - серумна ( GLU-S )5.36mmol/L2.78 - 6.11

Креатинин ( CREAT )102.04?mol/L44-127

Пикочна киселина ( UA )363.82?mol/LМ 214-488 ; Ж137 -363

Холестерол ( CHOL )5.28mmol/L3.2-5.6

HDL-Холестерол1.53mmol/LМ 0.91-1.29 ; Ж 1.17-2.07

Триглицериди ( TRG )0.56mmol/L0.6-2.2

LDL-Холестерол3.44mmol/LМ 1.81-4.91; Ж 1.81-3.88

АСАТ30.13U/Lдо 42.0

АЛАТ47.39U/Lдо 41.0

Манипулации и консумативи

Забележка : Няма
pliushko
 
Мнения: 14
Регистриран на: Пон Яну 10, 2011 1:20 pm

Re: Разчитане на кръвни изследвания

Мнениеот ZdraveiGP » Пон Яну 10, 2011 2:31 pm

Здравейте,
Нямате особен повод за притеснение. Може би в момента има данни за една начеваща/отшумяваща лека инфекция, но това е несигурно/леко повишени стойности на "бели кръвни клетки" най-общо/. Може би хапвате повече месо напоследък - стойностите на общия холестерол, пикочната киселина и креатинина катерят нагоре - помислете в тази посока за ограничаване на животинските продукти и една по-рационална и здравословна диета.
Ако дадете "почивка" от празничното хапване за две-три седмици - нещата ще си дойдат на място. Разбира се, ако имате някакви конкретни симптоми и оплаквания - задължително направете реален консулт с лекар.
Поздрави!
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1288
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 10:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

Re: Разчитане на кръвни изследвания

Мнениеот pliushko » Пон Яну 10, 2011 2:46 pm

Здравейте отново, благодаря Ви за бързия и компетентен отговор, нямам оплаквания освен може би една тежест в областа на черния дроб от момента на изследването насам, искам да попитам това с "белите кръвни клетки" до колко е претиснително, понеже знам, че от там произтичат доста сериозни проблеми. А относно месцето да прав сте имам нужда от следпразнично прочистване. И също искам да разбера дали след като се подложа на диета 2-3 седмици не ми стана ясно всички показатели ли ще се норамлизират и белите кръвни клетки и АЛАТ и креатинина.
С пожелание за успех!
pliushko
 
Мнения: 14
Регистриран на: Пон Яну 10, 2011 1:20 pm

Re: Разчитане на кръвни изследвания

Мнениеот ZdraveiGP » Вто Яну 11, 2011 9:56 am

pliushko написа:Здравейте отново, благодаря Ви за бързия и компетентен отговор, нямам оплаквания освен може би една тежест в областа на черния дроб от момента на изследването насам, искам да попитам това с "белите кръвни клетки" до колко е претиснително, понеже знам, че от там произтичат доста сериозни проблеми. А относно месцето да прав сте имам нужда от следпразнично прочистване. И също искам да разбера дали след като се подложа на диета 2-3 седмици не ми стана ясно всички показатели ли ще се норамлизират и белите кръвни клетки и АЛАТ и креатинина.
С пожелание за успех!

Имате левкоцити на горна граница и съвсем леко повишени гранулоцити - това са "белите кръвни клетки", които имам предвид. Подобно повишаване може да възникне при всяка една банална инфекция или леко възпаление, дори ако имате леко "разкървени" венци например - стойностите са такива, че не будят притеснение. Можеше дори да не се споменава, понеже са в границите на статистическата грешка на лабораторията. АЛАТ, заедно с другите споменати показатели - пик.к-на, холестрол и креатинин, също нямат притеснително покачване, просто показват една тенденция за консумация на повече животински продукти съчетано с някакъв алкохол - типично за сезона и празничните дни. Почнете едно по-рационално и балансирано хранене, без алкохол и след две-три седмици направете контролни изследвания - ако стойностите не са почнали да намаляват или има увеличение, посетете лекар за повече изследвания. Разбира се, същото важи и ако тази тежест в дясно - най-вероятно отново "претоварване" на черния дроб покрай празниците с храна и алкохол, не отминава или се засилва. Ако сте от район с по-голяма заболеваемост от хепатит напоследък - Ст.Загора, Хасково, Пловдив и т.н., може би е разумно да се консултирате с лекар и към този момент. Не се плашете, няма нещо опасно - колегата ще прецени доколко е възможно да стартира подобен проблем.
Успех!
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1288
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 10:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

Re: Разчитане на кръвни изследвания

Мнениеот bambitka » Пет Окт 28, 2011 9:56 pm

Здравейте! Аз съм момиче на 23 години и имам следния въпрос - днес си направих профилактични изследвания, резултатите от които са:
WBC 6.44 10^9/L
RBC 5.69 10^12/L
HB 135 g/L
HCT 0.433 l/l
MCV 76 fl
MCH 23.7 pg
MCHC 312 g/l
PLT 291 10^9/L

Глюкоза 4.29 mmoll/L
Креатинин 41.00 мmol/l
АЛАТ/ALAT 11.30 U/l
Гама-GT 32.00 U/l
Холестерол-общ 4.27 mmol/l
Триглицериди 1.09 mmol/l

Уробилиноген Неувеличен
Билирубин отрицателен
Белтък-урина опал

Ще Ви помоля да ми кажете дали има нещо притеснително, тъй като MCV и MCH са в по-ниски референтни стойности и също белтъка в урината дали е нещо тревожно. Само да добавя, че до преди два дни бях с вирусна инфекция по горните дихателни пътища, а преди около седмица гинеколога ми откри Streptococcus beta "B" (278) и ми назначи лечение с Polygynax - има ли това отношение към резултатите от изследванията? Предварително Благодаря!
bambitka
 
Мнения: 1
Регистриран на: Пет Окт 28, 2011 9:43 pm

Re: Разчитане на кръвни изследвания

Мнениеот obicham se :D:D » Пон Окт 31, 2011 8:45 pm

Здравейте ;) Ще се радвам ако някой ми разчете моето изследване :)) Изследване на урина: 01.08 Белтък (течен реактив) резултат: л.опал
01.09 Седимент - ориентир. изследване резултат: мн.левк. и бактерии
Благодаря предварително :) :)
obicham se :D:D
 
Мнения: 1
Регистриран на: Пон Окт 31, 2011 8:40 pm

Re: Разчитане на кръвни изследвания

Мнениеот ZdraveiGP » Чет Ное 03, 2011 11:02 am

bambitka написа:Здравейте! Аз съм момиче на 23 години и имам следния въпрос - днес си направих профилактични изследвания, резултатите от които са:
WBC 6.44 10^9/L
RBC 5.69 10^12/L
HB 135 g/L
HCT 0.433 l/l
MCV 76 fl
MCH 23.7 pg
MCHC 312 g/l
PLT 291 10^9/L

Глюкоза 4.29 mmoll/L
Креатинин 41.00 мmol/l
АЛАТ/ALAT 11.30 U/l
Гама-GT 32.00 U/l
Холестерол-общ 4.27 mmol/l
Триглицериди 1.09 mmol/l

Уробилиноген Неувеличен
Билирубин отрицателен
Белтък-урина опал

Ще Ви помоля да ми кажете дали има нещо притеснително, тъй като MCV и MCH са в по-ниски референтни стойности и също белтъка в урината дали е нещо тревожно. Само да добавя, че до преди два дни бях с вирусна инфекция по горните дихателни пътища, а преди около седмица гинеколога ми откри Streptococcus beta "B" (278) и ми назначи лечение с Polygynax - има ли това отношение към резултатите от изследванията? Предварително Благодаря!

Здравейте,
С цялата уговорка, че разчитане на изследвания се прави обикновено от този, който ги е назначил и непременно трябва да ги занесете на този лекар - според мен няма от какво да се притеснявате. При вас има съмнение за наличие на компенсирано хемолитично състояние - най-вероятно бета-таласемия минор. От там идват и "по-малките" и с "по-ниско" съдържание на хемоглобин еритроцити /ниските MCV и MCH/. Това едва ли ще ви пречи, имате компенсиран хемоглобин и липса на анемия, но все пак изисква изясняване. За това са необходими допълнителни изследвания - морфология на еритроцити, електрофореза на хемоглобин, добре е също желязо, желязо-свързващ капацитет и диференциална кръвна картина. Бета-таласемия минор е сравнително често срещана у нас. За вас наличието й едва ли ще се отрази на качеството на живот, но е добре да изследвате партньора си за това състояние когато решите да имате деца - ако и той е с подобна таласемия, трябва да се предупредят лекарите да се направи пренатална диагностика на плода за наличие на бета-таласемия майор.
Можете да потърсите повече информация чрез търсачката на форума за бета-таласемия. Има по-разширена тема по въпроса, където ще научите повече.
Опалесценцията на урината едва ли е голям проблем, но може да се асоциира с вашите съпътстващи състояния и приемът на лекарства. След лечението, повторете изследванията. Гледайте да е в лаборатория, която ви дава количествена представа за наличието на белтък - т.е. в някакви стойности.
Успех!
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1288
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 10:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

Re: Разчитане на кръвни изследвания

Мнениеот ZdraveiGP » Чет Ное 03, 2011 11:05 am

obicham se :D:D написа:Здравейте ;) Ще се радвам ако някой ми разчете моето изследване :)) Изследване на урина: 01.08 Белтък (течен реактив) резултат: л.опал
01.09 Седимент - ориентир. изследване резултат: мн.левк. и бактерии
Благодаря предварително :) :)

Здравейте,
Потърсете мнението на лекарят, назначил изследването.
Имате несигурни данни за пикочо-полова инфекция.
Успех!
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1288
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 10:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

Re: Разчитане на кръвни изследвания

Мнениеот zoriislavi » Пон Дек 12, 2011 10:43 am

Здравейте!
От 25 дена пия Дурулес сорбифер след диагноза желязодефицитна анемия.
Преди 3 дена си направих изследвания. Ето резултатите:
WBC 5.5
RBC 4.88
HGB 115
HCT 0.371
MCV 76
MCH 23.6
MCHC 310
PLT 287
LYM% 0.434
MID% 0.097
GRAN%0.469
LYM# 2.4
MID# 0.5
GRAN# 2.6
DRW-SD 60.2
RDW-CV 0.253
PDW 15.6

Iron 5.81

Моля, обяснете ми тези резултати!
Има ли нещо притеснително?
П.С. след 2 дена съм на хематолог!
zoriislavi
 
Мнения: 1
Регистриран на: Пон Дек 12, 2011 10:33 am

Re: Разчитане на кръвни изследвания

Мнениеот ZdraveiGP » Чет Дек 15, 2011 8:38 pm

Здравейте,
Наистина имате характеристиките на желязодефицитна анемия. Стойностите на желязото ви са все още ниски и най-вероятно ще се наложи да увеличите дозата на препарата, да го пиете по-продължително време или да се внесе желязо венозно. Удачно е да се изследвате и за вроден тип анемия от сорта на бета-таласемия минор, макар там желязото да е в повечето случаи нормално. Това става чрез електрофореза на хемоглобин - обсъдете възможностите с хематолога. И двата типа анемии са сравнително често срещани, особено при жени - няма какво толкова да се притеснявате, но трябва да компенсирате състоянието. Това включва и промяна на хранителните навици и консумация на месо - единственият източник на желязо в усвояема за организма форма.
Успех!
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1288
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 10:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

Следваща

Назад към Имам проблем...Моля, Помогнете!

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Bing [Bot] и 2 госта

cron