Бета-хемолитичен стрептокок гр.Б/Beta-Hemolytic Strep.gr.B

Уважаеми Потребители,
В този раздел ще се стремим да Ви ориентираме, относно здравни проблеми, които Ви вълнуват. Изказаните мнения НЕ МОГАТ да заменят реалния консулт с лекар! Спазването на добрия тон е гаранция, че ще получите компетентен отговор според съвременната добра медицинска практика.
Благодарим Ви!

Бета-хемолитичен стрептокок гр.Б/Beta-Hemolytic Strep.gr.B

Мнениеот ZdraveiGP » Пет Мар 28, 2008 1:39 am

rdilova написа: Здравейте,
Става въпрос за 7г. ми дъщеря - взеха и гърлен секрет и откриха Бета-хемолитичен стрептокок гр.Б/Beta-hemolytic Streptococcus group B/ - умерено. Кара това два пъти за месец и половина. Първия път я лекуваха с Аугментин, а втория с Оспен, но нещо не успяват да се справят в този стрептокок. Можете ли да ми кажете какво и е на дъщеря ми и защо го кара толкова често?
Това, което прочетох в интернет пространството доста ме претесни, а да не говорим, че почти нищо няма за този стрептокок от гр.Б
Дали е заразен за околните(мога ли да я събирам с деца)?
Предварително ви благодаря! Пожелавам ви весели празници!

Здравейте отново,
Стрептококите са микроорганизми - бактерии. Има различни видове - най-общо Алфа и Бета хемолитични, които от своя страна се делят на подгрупи и т.н. класификации.
Бета хемолитичните стрептококи от група Б/Beta-hemolytic Streptococcus group B/ може да е причина за сериозни заболявания/усложнения, НО НАЙ-ЧЕСТО ПРИ НОВОРОДЕНИ И БРЕМЕННИ!
Този стрептокок може да колонизира храносмилателния и урогениталния тракт при жените и да се носи БЕЗСИМПТОМНО. Така че не се притеснявайте толкова за дъщеря си - естествено, че най-добрият вариант е да се премахне дори това носителство, защото все пак може да отключи заболявания, но понякога това е трудно. Изписаната терапия е адекватна - макар и по-малко чувствителни от другите стрептококи, този вид също много успешно се поддава на лечение със споменатите от вас антибиотици.
При неуспех и този път, обсъдете с колегата използване на някой от тези антибиотици - Ампицилин/Кларитромицин/Клиндамицин - това са препоръките при резистентност.
Ако дъщеря ви има активно заболяване /напр.респираторна инфекция - температура, кашля, киха и т.н./ има възможност околните да се заразят.
Тъй-като предполагам, че става въпрос за носителство, без симптоми - не би трябвало да е пречка да я събирате с други деца. Все пак помнете - голяма част от стрептококите са нормали обитатели при повечето хора - дали ще се развие инфекция, зависи ПРЕДИ ВСИЧКО от защитните механизни на организма и условията на средата. Работете в посока подобряване тези механизми при дъщеря ви и не би трябвало да имате проблеми. Избягвайте също контактите с болни по друг повод деца - това ще е добре и за двете страни.
Здравословно хранене, закаляване, спорт и нормална психо-социална среда - ето това е...дано имате възможност да ги осигурявате в това ежедневие.
Късмет и успех!
nikolova написа: Здравейте,
Наскоро на мен и приятеля ми откриха Бета хемолитичен стрептокок гр. Б. Бактерията се оказва причина за вагинална инфекция. Това, което искам да попитам е как се е стигнало до тази инфекция, защото на няколко места в интернет прочетох, че БХС не се предава по полов път, а в същото време моят гинеколо твърди, че това е начинът по който се е стигнало до това състояние. Ще ви бъда много благодарна, ако ми дадете повече информация по въпроса. С партньорът ми сме заедно от доста време, а инфекцията се появи след началото на нашите отношения, затова е важно да знам....
Благодая предварително за съдействието!

Да припомним:
Бета-хемолитичният стрептокок може да колонизира безсимптомно урогениталния/храносмилателния/по-рядко респираторния тракт на жените, като предаването му става обикновено още при раждането - от майката.
Това означава, че той може да си живее нормално там, без да предизвиква инфекция/заболяване. Някои автори пишат за безсимптомно носителство и в уретрата на мъжа.
Не си правете прибързани изводи за партньора ;) !!!
Въз основа на горното/безсимптомно носителство/, никой не може да ви каже дали само вие/само партньора/или и двамата не сте били безсимптомни носители още преди да се познавате и кой, кога, как го е придобил и в последствие предал на другия. Вариантите са много и поради това не трябва да са повод за обвинения.Това, че при вас се е развила инфекция означава, че поради някаква причина, този стрептокок, ако е бил безсимптомен обитател, се е превърнал в причинител на инфекция/заболяване.
Търсете тази причина за отслабване на имунитета на организма, така че да са се появили условия за изява на досега "кротувалия" :) стрептокок. Гинекологът трябва да ви е направил локално изследване на влагалището, микробиология + цитонамазка. Контрацептивите/орални противозачатъчни или спирали/ могат да допринесат негативно. Добре е да си проверите и кр. захар за отклонение. Препоръчително е да се лекува и партньора - иначе може да се стигне до т.нар. "пинг-понг" предавана инфекция.
При бременни безсимптомни носителки повечето гинеколози препоръчват антибиотична профилактика с оглед избягване усложнения при новороденото.
Ами малко е объркано, ама той самия стрептокок е малко объркан:)
Мир и спокойствие да има, леко с прибързаните изводи за партньора/не, че от мъжка солидарност нещо... ;) / защото нали знаете приказката "да си имаме доверие, щото ако тръгнем да се следим....и т.н."
Поздрави!
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1875
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 11:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

Назад към Имам проблем...Моля, Помогнете!

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 1 госта