Кръвни изследвания

Уважаеми Потребители,
В този раздел ще се стремим да Ви ориентираме, относно здравни проблеми, които Ви вълнуват. Изказаните мнения НЕ МОГАТ да заменят реалния консулт с лекар! Спазването на добрия тон е гаранция, че ще получите компетентен отговор според съвременната добра медицинска практика.
Благодарим Ви!

Re: Кръвни изследвания

Мнениеот Михалчо » Пон Яну 06, 2014 10:21 am

Благодаря много за бързия отговор!

Хубава и успешна седмица.
Михалчо
 
Мнения: 2
Регистриран на: Пет Яну 03, 2014 12:12 pm

Re: Кръвни изследвания

Мнениеот Misheva » Съб Яну 11, 2014 6:49 pm

Здравейте. На 17 г. съм и имам тежка форма на акне. От 1 месец взимам Роакутан и днес получих резултатите от кръвните си изследвания и моля да чуя Вашето мнение. Благодаря за отделеното време!
Еритроцити 5,49
Левкоцити 7,7
МСН 29
МСНС 294 L
МСV 101 Н
Тромбоцити 260
Хематокрит 0,55 L
Хемоглобин 163
Холестерол 5,0
Триглицериди 0,92 L
АсАТ 44 H
АлАТ 25
Диференциално броене на левкоцити в кръв - Щаб клетки /St/ 0,04 Неутрофили 48 Еозинофили 0,02 Моноцити 0,04 Лимфоцити 0,42
Извинявам се за грешки.
Misheva
 
Мнения: 1
Регистриран на: Чет Яну 09, 2014 8:25 pm

Re: Кръвни изследвания

Мнениеот ZdraveiGP » Нед Яну 12, 2014 1:19 pm

Здравейте,
Роакутан може да предизвика известни изменения в кр.показатели - преди всичко от страна на чернодробните ензими и липидния профил/триглицеридите. В този смисъл най-вероятно е и АСАТ на горна граница. По отношение на еритроцитите се забелязва тенденция към макроцитоза - по-големи еритроцити. При вас те са и в малко по-голям брой, като това води и до повишаване на хематокрита - "гъстотата" на кръвта. Нямате данни за налична анемия.
Всички тези резултати трябва да се интерпретират като се сравнят с някакви минали ваши кръвни изследвания - добре е да намерите стари такива.
Може би е удачно леко намаляване на дозата на роакутан или съчетание с някакъв хепатопротектор. Добре е да пиете повече течности и да направите контрола след около месец.
Няма нещо притеснително, но непременно трябва да обсъдите резултатите и с лекуващия ви лекар.
Успех!
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1953
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 11:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

Re: Кръвни изследвания

Мнениеот стейси » Сря Апр 15, 2015 2:51 pm

Здравейте, бременна съм в 9та седмица правих си иследвания, но трябва да чакам до следващия месец да се видя с лекаря ми. Моля погледнете ги и споделете дали са нормални и има ли място за притеснение? Благодаря Ви
Време на кървене и съсирване :
време кървене= 120 sec. ( 120 - 300 sec. )
време съсирване= 390 sec. ( 300 - 600 sec. )


мъже жени деца
HGB : 125.0 g/l ( 140-180 120-160 110-140 )
RBC : 4.13 T/l ( 4.5-6.5 4.1-5.5 3.8-5.2 )
HCT : 0.398 l/l ( 0.36-0.54 0.32-0.45 0.30-0.42 )
MCV : 96.3 fl ( 80-103 80-97 72-86 )
MCH : 30.2 pg ( 27.0-32.0 26.0-32.0 24.0-30.0 )
MCHC : 314.0 g/l ( 320-360 320-360 320-340 )
RDW : 14.7 % ( 11.5-14.5 11.5-14.5 11.0-15.0 )

WBC : 8.7 G/l ( 3.5-10.5 )
възрастни деца
LY : 3.0 G/l ( 1.4-3.0 1.8-4.5 )
MO : 0.5 G/l ( 0.3-0.8 0.3-1.0 )
GR : 5.2 G/l ( 2.8-5.8 1.2-3.0 )
LY % : 34.5 % ( 20.0-44.0 38.0-66.0 )
MO % : 5.7 % ( 0.1-10.0 0.1-12.0 )
GR % : 59.8 % ( 37.0-70.0 20.0-45.0 )

PLT : 318 G/l ( 140-440 )
PCT : 0.232 % ( 0.120-0.280 )
MPV : 7.3 fl ( 7.8-17.0 )
PDW : 20.2 % ( 11.5-20.0 )
^


ПКК :
ESR= 25 mm ( мъже до 12 mm жени до 15 mm )



Урина :
spec.gr.= 1.015 pH= 6 prot.= 0
Glu= 0 ket.= 0 urob.= Н
bili= 0 blood= 0
Седимент: 3 - 4 левкоцити, слуз, пл. еп. кл.


австралийски антиген :
HBsAg= /-/ОТРИЦАТЕЛЕН


Определяне на кръвна група :
кръвна група= А-1 Rh фактор= /+/положителен



Васерман :
RPR= /-/ОТРИЦАТЕЛЕН

Биохимично изследване :
глюкоза= 4.92 mmol/l ( 2.6 - 6.0 mmol/l )
общ белтък= 81.2 g/l ( 62 - 86 g/l )
стейси
 
Мнения: 1
Регистриран на: Сря Апр 15, 2015 2:46 pm

Re: Кръвни изследвания

Мнениеот ZdraveiGP » Пет Апр 17, 2015 9:27 am

Здравейте,
Посочените стойности могат да се считат за нормални. Трябва да знаете, че много параметри се изменят нормално по време на бременност и референтните стойности са различни. Примерно нормално е да има повишен брой левкоцити в определени граници над нормата, повишена СУЕ/ESR, може да се появи релативна анемия, левкоцити в урината и т.н...При всички положения трябва да се следите редовно и да обсъждате с лекуващия ви лекар всички възникнали въпроси.
Успех!
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1953
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 11:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

Re: Кръвни изследвания

Мнениеот tseneto » Пон Ное 16, 2015 6:25 pm

Здравейте,
Дъщеря ми е на 12 г. Миналата година през лятото пи малко по-дълго АБ, защото имаше някаква стрептококова инфекция и AST-то й беше доста повишено. Близо една година нещата весе са ОК, няма проблеми, не е боледувала. Всяка година й правим профилактично пълни кръвни изследвания. Направи ми впечатление, че и миналата и тази година неутрофилите и в проценти и като бройка са малко по-ниски от референтните граници. Изпращам ви изследванията. Моля за вашето мнение, трябва ли да се притеснявам и дали да й пускам някакви други изследвания. Благодаря предварително!

Ретикулоцити
66.40 x10^9/L 24 - 80
Пълна Кръвна Картина ( CBC ) - 22 показателя
WBC ( Левкоцити - бр.)
5.30 x10^9/L 3.50 - 10.50
Ly% (лимфоцити) 44.5% 20.0 - 48.0 (50.0 - 70.0 за деца до 4г.)
Mo% (моноцити) 11.3% 1.0 - 11.0
Eos% (еозинофили) 4.7% 0.0 - 6.0
Baso% (базофили) 0.8% 0.0 - 2.0
Neu% (неутрофили) 38.7% 40.0 -70.0 (20.0- 50.0 за деца до 4г.)
Ly# (лимфоцити) 2.36 x10^9/L 1.10 - 3.80 (1.30 - 7.40 за деца до 4г.)
Mo# (моноцити) 0.60 x10^9/L 0.07 - 0.80
Eos# (еозинофили) 0.250 x10^9/L 0.000 - 0.500
Baso# (базофили) 0.040 x10^9/L 0.000 - 0.140
Neu# (неутрофили) 2.050 x10^9/L 2.100 - 6.400 (0.900 - 5.300 за деца до 4г.)
RBC ( Еритроцити - бр.) 5.070 x10^12/L M: 4.4 - 5.9; Ж: 3.7 - 5.3
Hgb (Хемоглобин) 146 g/L М: 135 - 180; Ж: 120 - 160
Hct (Хематокрит) 0.434 L/L М: 0.40-0.53 Ж: 0.36-0.48
MCV (ср. обем на еритроцита) 85.6 fL Възрастни (82.0 - 96.0); Деца (77.0 - 92.0)
MCH (ср. Hgb съдърж. в еритр.) 28.8 pg Възрастни (27.0 - 33.0); Деца (21.0 - 38.0)
MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 336 g/L 300 - 360
RDW (вариация на ерит. р-ие) 11.7 % 11.5 - 14.5
Plt (Трoмбоцити ) 210 x10^9/L 130 - 420
MPV (ср. обем на тромбоцита) 10.9 fL 7.5 - 11.0
Pct (Тромбокрит) 2.30 ml/L 1.0 - 4.5
PDW (ширина на тр р-ие) 13.5 fL 9 - 17
Морф. на еритроцит - мануално
St (Пръчкоядрен гранулоцит) 0.01 0.00 - 0.06
Sg (Сегментоядрен гранулоцит) 0.40 0.40 - 0.70 (0.22 - 0.48 за деца до 4г.)
Eo (Еозинофилен гранулоцит) 0.02 0.00 - 0.06
Ba (Базофилен гранулоцит) 0.00 0.00 - 0.02
Mo (Моноцит) 0.10 0.01 - 0.11
Ly (Лимфоцит) 0.47 0.20 - 0.48 (0.40 - 0.68 за деца до 4г.)
Pl (Плазмоцит) 0.00 0.00-0.005

Желязо 16.87 µmol/l М: 11 - 28; Ж: 6.6 - 26
Свободен ЖСК 44.90 µmol/l
Тотален ЖСК 61.77 µmol/l 44.8 - 80.6
Анти-Стрептолизинов Титър 186.00 IU/ml до 6г: < 150; 6 - 18г: 20 - 240; над 18г: < 200

Благодаря предварително за информацията!
Само да допълня, видях и миналите изследвания, защото през 2014 й бяха правени повече ПКК. Има стойности на Neu# (неутрофили): 2.010*10^9/L, 2,69*10^9/L, един път 1,32*10^9/L, друг - 3,74*10^9/L и 2,17*10^9/L - референтните граници са същите от 2.100 до 6.400 - в една и съща л-я са правени.
tseneto
 
Мнения: 2
Регистриран на: Пон Ное 16, 2015 6:07 pm

Re: Кръвни изследвания

Мнениеот ZdraveiGP » Чет Ное 19, 2015 12:04 am

Здравейте,
Въпросът ви е специфичен и е най-добре да се обърнете към хематолог или имунолог. Личното ми мнение е, че подобни резултати при липса на чести боледувания могат да бъдат вариация на нормата в тази възраст. Да - имало е единична по-продължителна и "затегната" инфекция, която обаче явно е овладяна и е била изолиран случай. Вярно е, че намаления брой неутрофили може да означава нарушен имунен механизъм на защита, но при вас няма други промени в кръвната картина, няма поредица от инфекции, които да подсказват изявен проблем. Когато е изявено състоянието се означава като "неутропения". За да се говори за неутропения при деца неутрофилите трябва да са под 1 x10^9/L т.е. под 1000клетки/мл Като процентно съотношение в ранна детска възраст преобладават лимфоцитите, които постепенно биват "догонени" като стойности от сегментите, част от които са неутрофилите. Доколкото ми е известно стойностите се изравняват с тези на възрастните около 15г. възраст - може би този процес при вас все още не е завършен. След като няма и значима клинична изява като чести инфекции, неясни температурни състояния и т.н. най-вероятно с възрастта стойностите ще се повишат. Вирусна инфекция /Ебщайн-Бар вирус, цитомегаловирус и т.н./, бактерии, паразити, рикетсии и т.н. инфекции, дефицит на вит. б12 и фолиева к-на както и на други субстрати, прием на различни лекарства, повишено "разграждане" на неутрофилите в слезката - това са най-честите причини за придобита неутропения. Потърсете консултация с хематолог за повече инфромация и евентуални допълнитени тестове. Успех и пишете какво се случва!
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1953
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 11:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

Re: Кръвни изследвания

Мнениеот tseneto » Чет Ное 19, 2015 10:27 am

Здравейте, много благодаря за информацията. В първия пост съм забравила да го напиша, видях, че сте изброили някои инфекции и допълвам, че тя е изкарала инфекциозна мононуклеоза, не е известно кога. Когато лекувахме стрептококовата инфекция, УНГ ни назначи и тези изследвания и се оказа, че за цитомегаловирус е отрицателно, но за Ебщайн-Бар - е изкарала мононуклеозата, там беше положително за преминала инфекция. Лекарства не е приемала. Дано всичко да е наред и както казвате вие да се изравнят стойностите, както е при възрастните. Между другото по мои спомени и аз до по-късно също бях с лимфоцити със стойности почти като при децата, но след това всичко е ОК. За дефицит на В12 и фолиева киселина не сме правили тестове, но аз имам проблем с усвояването точно на фолиевата киселина - разбрах го чак сега, защото съм бременна и ми пуснаха това изследване. Възможно е и при дъщеря ми това да се е предало от мен..Ще направим консултация с хематолог със сигурност, защото все пак ме притесняват тези стойности.
Благодаря още един път за съдействието.
tseneto
 
Мнения: 2
Регистриран на: Пон Ное 16, 2015 6:07 pm

Re: Кръвни изследвания

Мнениеот Iskandar » Чет Мар 21, 2019 5:28 pm

Добър ден, след 1 месец прием на роакутан кръвните изследвания показват MPV 6.2 fl (7.5-11.5), като Тромбоцити са 217 G/l (140-440) и кръвна захар 5.73 (2.80-5.50). Преди почване на лечението с роакутан бяха в нормата. Сериозни ли са промените? Благодаря.
Iskandar
 
Мнения: 1
Регистриран на: Чет Мар 21, 2019 5:19 pm

Re: Кръвни изследвания

Мнениеот ZdraveiGP » Вто Мар 26, 2019 10:55 am

Здравейте,
Посочените отклонения не са клинично значими. Разбира се, те трябва да се тълкуват и от назначаващия лечението дерматолог.
Поздрави!
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1953
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 11:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

ПредишнаСледваща

Назад към Имам проблем...Моля, Помогнете!

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron