Кръвни изследвания

Уважаеми Потребители,
В този раздел ще се стремим да Ви ориентираме, относно здравни проблеми, които Ви вълнуват. Изказаните мнения НЕ МОГАТ да заменят реалния консулт с лекар! Спазването на добрия тон е гаранция, че ще получите компетентен отговор според съвременната добра медицинска практика.
Благодарим Ви!

Кръвни изследвания

Мнениеот pitankata » Чет Юни 27, 2013 11:29 am

Здравейте,
Преди десетина дни си пуснах ПКК. Личната ми лекарка ми даде изследванията и каза че всичко било наред, но мен ме притесняват някои стоиности. Моля, кажете дали да потърся друг лекар.
Това което ме притеснява са:
LYM%/лимфоцити % 14 (при норма 20-40)
GRAN% / гранулоцити % 84 (при норма до 54-76%)
MCH/ ср.Hgb.конц. в ер. 26 (при норма от 26,5 до 34)
Желязо 27 ( при норма ж. 7,1-26)

Всички други показатели са ми в рамките на референтните стойности, ако е необходимо ще ги напиша.

И да допълня, че кърмя. Като оплаквания имам подувания на крайниците и болки в областа на кръста, според личната нямало от какво да се притеснявам ...

Моля за мнение!
pitankata
 
Мнения: 1
Регистриран на: Чет Юни 27, 2013 11:18 am

Re: Кръвни изследвания

Мнениеот ZdraveiGP » Съб Юни 29, 2013 6:33 am

Здравейте,
Няма как да се даде мнение само по стойностите, които са извън норма. Цифрите от ПКК в проценти, дори и да са извън нормата, не винаги означават патология. Всичко трябва да се прецени в контекста и на останалите показатели, които вие не посочвате. При бременни и кърмачки, може да има нормално физиологично отклонение на редица показатели.
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1262
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 10:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

Re: Кръвни изследвания

Мнениеот mayapet » Чет Юли 18, 2013 1:22 pm

Здравейте,
въпроса ми е за моето дете на 1 годинка. Още на 6 месеца хемоглобина му беше нисък, сега на една година отново е под нормата и личната лекарка предписа малтофер като каза че анемията най-вероятно е желязодефицитна. Но най-вероятно не е основание за предписване на лекарство. Много ви моля да разгледате кръвната му картина и да ме посъветвате да правим ли допълнителни изследвния (за серумно желязо, вероятност за телесамия или друго).

Хематология
Име на теста(изследване) Резултат Единици Референтна стойност Метод
СУЕ 7 mm/h М до 50г. 2-10; М над 50г. 2-15;Ж до 50г. 2-15; Ж над 50г. 2-20
ПКК 19 показателя
WBC 5.5 G/L 3.5-10.0
Lym# 3.4 G/L 1.2-3.2
Mid# 0.6 G/L 0.1- 0.9
Gran# 1.5 G/L 1.2-6.8
Lympho% 62.7 % 17-48
Mid% 10.6 % 4.0-10.0
Gran% 26.7 % 43.0-76.0
HGB L 99 g/L М 140-180 Ж 120-160
RBC L 3.88 T/L М 4.60-6.20 Ж 4.20-5.40
HCT L 0.33 l/l М 0.40-0.54 Ж 0.36- 0.47
MCV 84.4 fl М 85-94 Ж 82 - 97
MCH 25.5 pg 26.5-33.5
MCHC 302 g/L 315 - 350
RDW-CV 15.3 % 10.0-15.0
RDW-SD 49.9 fl 35.0-56.0
PLT 419 G/L 140 - 390
MPV 8 fL 6.5-11.0
PDW 15.1 fl 10.0-18.0
PCT 0.335 l/l 0.108-0.282
Урина-ОХИ
Име на теста(изследване) Резултат Единици Референтна стойност Метод
Урина
Белтък урина (-)negative (-) negative
Уробилиноген неувеличен normal
Билирубин (-)negative (-)negative
Урина - седимент
Име на теста(изследване) Резултат Единици Референтна стойност Метод
Урина-седимент
Бактерии (-)negative none
Кристали (-)negative
Епителни клетки 1-2 до 15 на поле
Левкоцити 1-2 до 4 на поле
Еритроцити (-)negative до 1 на поле
Други *
mayapet
 
Мнения: 2
Регистриран на: Чет Юли 18, 2013 1:14 pm

Re: Кръвни изследвания

Мнениеот ZdraveiGP » Чет Юли 18, 2013 5:49 pm

Здравейте,
Трудно може да се прецени защото стойностите са гранични за възрастта. Едва ли би навредил курс с Малтофер - след около месец можете да повторите ПКК. Относно таласемия - можете да се изследвате заедно с партньора ви и така да се прецени има ли вероятност за това състояние при детето.
Поздрави!
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1262
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 10:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

Re: Кръвни изследвания

Мнениеот mayapet » Чет Юли 18, 2013 10:43 pm

Благодаря ви за отделеното време.Всичко най-добро ви пожелавам!
mayapet
 
Мнения: 2
Регистриран на: Чет Юли 18, 2013 1:14 pm

Re: Кръвни изследвания

Мнениеот viktory88 » Съб Авг 10, 2013 6:43 pm

Здравейте,

Бих желала да попитам дали има място за притеснение при завишени стойности на лимфоцити и занижени стойности на неутрофили. (25 г. жена)
Резултатите от ПКК са както следва:

СУЕ ( ESR ) 6 mm/h М: до 50 г. < 18,над 50 г.< 22; Ж: до 50 г. < 25, над 50 г.< 30
***** ПКК - 22 показателя * ***** ********************
WBC ( Левкоцити - бр.) 7.00 x10^9/L 3.5 - 10.5
Ly% (лимфоцити - %) 51.700 % 20-48 (50 - 70 за деца до 4г.)
Mo% (моноцити - %) 6.440 % 1.00 - 11.0
Eos%(еозинофили - %) 0.805 % 0 - 6
Baso%(базофили - %) 1.830 % 0 - 2
Neu% (неутрофили - %) 39.200 % 40 -70 (20- 50 за деца до 4г.)
Ly# (лимфоцити - бр.) 3.620 x10^9/L 1.100 - 3.800 (1.300 - 7.400 за деца до 4г.)
Mo# (моноцити - бр.) 0.451 x10^9/L 0.070 - 0.800
Eos#(еозинофили - бр) 0.056 x10^9/L 0.000 - 0.500
Baso#(базофили - бр) 0.128 x10^9/L 0.000- 0.140
Neu# (неутрофили - бр.) 2.750 x10^9/L 2.100 - 6.400 (0.900 - 5.300 за деца до 4г.)
RBC ( Еритроцити - бр.) 4.580 x10^12/L M: 4.4 - 5.9; Ж: 3.7 - 5.3
Hgb ( Хемоглобин ) 130 g/L М: 135 - 180; Ж: 120 - 160
Hct ( Хематокрит ) 0.375 L/L М: 0.40-0.53 Ж: 0.36-0.48
MCV (ср. обем на еритроцита) 81.90 fL 82.0 - 96.0
MCH (ср. Hgb съдърж. в еритр. ) 28.40 pg 27.0 - 33.0
MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 347 g/ L 300 - 360
RDW (девиация на ерит. р-ие) 14.10 % 11.5 - 14.5
Plt ( Трoмбоцити ) 265 x10^9/L 130 - 420
MPV (ср обем на тромбоцита) 9.81 fL 7.5 - 11.0
Pct (тр обем/ общ обем) 2.60 ml/L 1.0 - 4.5
PDW (ширина на тр р-ие) 18.20 % 15.0 - 80.0
***** ДКК - мануално * ***** ***************
St (Щаб- пръчкоядрен гранулоцит) 0,02 0.00 - 0.06
Sg (сегментоядрен гранулоцит) 0,42 0.40 - 0.70 (0.22 - 0.48 за деца до 4г.)
Eo (еозинофилен гранулоцит) 0,01 0.00 - 0.06
Ba (базофилен гранулоцит) 0 0.00 - 0.02
Mo (моноцит) 0,04 0.01 - 0.11
Ly (лимфоцит) 0,51 0.20 - 0.48 (0.40 - 0.68 за деца до 4г.)
Pl (плазмоцит) 0 0.00-0.005

Биохимия
Име на теста (изследването) Резултат Единици Референтни граници
Креатинин (Creatinine) 53.00 µmol/l Ж: < 84; M: < 106;
Урея ( Urea ) 4.10 mmol/l под. 65г. < 8.3; над 65г. < 11.9
Билирубин - общ и директен * Профил Виж по-долу
Билирубин - общ ( Total Bilirubin ) 5.50 µmol/l < 21.0
Билирубин - директен ( Direct Bilirubin ) 2.63 µmol/l < 6.0
АсАТ (GOT; ASAT ) 9.70 U/l М: < 40; Ж: < 32
АлАТ (GPT; ALAT ) 6.20 U/l М: < 41; Ж: < 33
Гама - ГТ ( GGT ) 6.00 U/l М: < 60; Ж: < 40
Алкална Фосфатаза ( Alkaline Phosphatase ) 39.00 U/l Деца: 50 - 390; М: 40 - 130; Ж: 35 - 105
Имунология

Име на теста (изследването) Резултат Единици Референтни граници
AST ( АнтиСтрептолизинов Титър ) 137.00 IU/ml Деца: до 6г. < 150; 6 - 18г. 20 - 240; Възрастни: < 200;
C-реактивен Протеин ( CRP ) <0.30 mg/l < 5.0
С 3 комплемент 0.96 g/l 0.9 - 1.8
С 4 комплемент 0.20 g/l 0.1 - 0.4


Само да отбележа ,че седмица по-рано резултатите на лимфоцитите бяха 43 и всичко други показатели бяха в нормата. Изследванията бяха направени след консултация с дерматолог заради появата на малки хемангиомчета, според доктора всичко е нормално. Трябва ли да се обърна към друг специалист, ако да какъв?

Благодаря ви предварително!
viktory88
 
Мнения: 3
Регистриран на: Съб Авг 10, 2013 6:20 pm

Re: Кръвни изследвания

Мнениеот ZdraveiGP » Нед Авг 11, 2013 11:08 am

Здравейте,
Състоянието на организма е динамично и кръвните показатели могат да се променят дори в рамките на деня - вие гледате процентите, но трябва да се отбележи и общия брой неутрофили, който е нормален. Лично аз не намирам някакъв повод за притеснения, но вие задължително трябва да се консултирате с лекаря назначил изследванията.
Успех!
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1262
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 10:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

Re: Кръвни изследвания

Мнениеот viktory88 » Нед Авг 11, 2013 11:59 am

Много благодаря за отговора!
Всичко добро!
viktory88
 
Мнения: 3
Регистриран на: Съб Авг 10, 2013 6:20 pm

Re: Кръвни изследвания

Мнениеот Михалчо » Пет Яну 03, 2014 11:39 am

Здравейте,

ето и моите резултати:

ХЕМАТОЛОГИЯ/HEMATOLOGY
Име на теста (изследване) Резултат   Единици Референтни стойности Метод
ПКК    
     Левкоцити/WBC 4.8      G/L  3,5-10,5
     LYM% H  47     %   25-40
     MID% 7     %   2 -11
     GRAN% L  47      %  50 -68
     LYM 2.24      G/L  0.90-3.0
     MID 0.33      G/L  0.20-0.80
     GRAN 2.24      G/L  1.6-7.5
     Червени кръвни телца/RBC 5.35      T/L  3.7-5.9
     Хемоглобин/HGB 151      g/L  140 - 180
     Хематокрит/HCT 0.46      L/L   0,36-0,53
     MCV 86      fl  80-96
     MCH 28.1     pg  28.0 - 34.0
     MCHC 326      g/L  320 - 360
     Тромбоцити/PLT 225      G/L  100-450
СУЕ/Скорост на утаяване на еритроцитите/ESR 2     mm/h   2 - 18

Забележка:
H - резултатът е над нормата (High - висок)
L - резултатът е под нормата (Low - нисък)

УРИНА-ОХИ/URINE ANALYSE
Име на теста (изследване) Резултат   Единици Референтни стойности Метод
Урина-ОХИ    
     Нитрити/Nytrites -        (-)negative
     pH 6.5        4.5-8.0
     Oтн.тегло/Specific gravity 1.010      g/ml  1000-1030
     Белтък урина/Protein - 0        (-) negative
     Глюкоза/Glucose - 0       (-)negative
     Кетони/Ketones - 0        (-)negative
     Уробилиноген/Urobillinogen Normal        неувеличен
     Билирубин/Billirubin - 0        (-)negative
     Кръв/Blood - 0       (-)negative
     Левкоцити/Leucocytes - 0       (-)negative
     Седимент крист.пик.к-на     

Както се вижда, два от показателите не са в норма. Много ще съм благодарен за коментар относо сериозността на това разминаване.

Благодаря предварително.
Михалчо
 
Мнения: 2
Регистриран на: Пет Яну 03, 2014 11:12 am

Re: Кръвни изследвания

Мнениеот ZdraveiGP » Нед Яну 05, 2014 12:59 pm

Здравейте,
Посочените отклонения нямат особена клинична стойност - това са процентните съотношения на посочените кръвни редици, а не абсолютните им стойности в брой, което е по-важно. Виждате, че броят на същите клетки е в норма. Възможно е да сте изкарали някаква лека вирусна инфекция/настинка, която дава подобна констелация - лимфо/моноцитоза с тенденция към лека левкопения.
Кристалите пик.киселина в урината е добре да се изяснят и с тест за пик.киселина в кръвта. Консултирайте се с лекаря назначил изследванията - без да има някакви притеснения и спешност.
Успех!
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1262
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 10:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

Следваща

Назад към Имам проблем...Моля, Помогнете!

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Bing [Bot], Google [Bot] и 2 госта